Strata House

Bel-Air, California
Previous
Next

Strata House

This project is a dramatic expansion of an existing 1968 residence by notable Canadian architect, Jean Parkin. The addition, which creates a newly three-level house, was designed to create a respectful, contrasting backdrop to the original architecture, while doubling the existing program. Situated on a Bel-Air hilltop with expansive, 270-degree views of the city, the new project preserves the strongest elements of the original home; its pavilion-like living room, re-clad in white plaster, serves as the focal point of the whole composition. Creating a contrasting backdrop, a cantilevered second story addition at the top of the site is clad in charred wood using the Japanese shou-sugi-ban technique.

Extending from the living pavilion, a rough-hewn stone plinth descends along the slope, allowing the entertaining spaces within to open directly into the outdoors. A generous seating area centered on a fire pit, cabana, and swimming pool rendered as a cube of continually overflowing water complete the scene.